SCREENING OFTALMOLOGIC GORNET MARTIE 2014

In cadrul actiunii “Screening Oftalmologic” preluata din programul Lions International, Clubul Lions Ploiesti a efectuat consultatii oftalmologice gratuite la Scoala Gimnaziala din Gornet-Cricov, judetul Prahova, Miercuri 26 Martie 2014.

De consultatii au beneficiat 15 copii din clasa a 4-a, 19 din clasa a 3-a si 17 din clasa 0.

Screeningul oftalmologic la copii depisteaza defecte de vedere ce pot fi remediate mult mai usor decat daca sunt lasate sa evolueze si tratate la varsta adulta.

Prin ochii unui copil, lumea este o sarbatoare de culori si forme. Vederea este fereastra catre lume si este esentiala pentru abilitatea lor de a invata. Daca un copil nu vede bine, lumea este un loc diferit, in care a trai si a invata este o provocare. Dezvoltarea cea mai rapida a sistemului vizual se produce in primele sase luni de viata si continua pana la varsta de 9 ani.

Daca problemele nu sunt depistate si tratate in timp, copilul va avea dificultati in a invata, la scoala, iar ca adult ii va fi greu sa deprinda diferite abilitati la locul de munca. De aceea, este foarte important ca evaluarea vederii sa se faca inca de la varste foarte mici.

Membrii clubului nostru sustin, de fiecare data cand au posibilitatea, screeningul oftalmologic, fiind constienti de motivele pentru care un astfel de screening este benefic, daca este realizat la copii:

-   copiii nu ne pot spune că nu vad bine şi în consecinţă se bazează pe adulţi în depistarea problemelor vizuale;

-   tulburarile de vedere nu determină durere şi de cele mai multe ori parinţii nu realizează când copiii lor au dificultate în a vedea clar;

-   1 din 20 de copii preşcolari pot suferi de tulburări vizuale care pot duce la modificări permanente ale vederii;

-   în cazul în care examenul de screening este pozitiv, medicul specialist oftalmolog va efectua un consult oftalmologic complet şi va determina dacă copilul are vreo problema de vedere, etc.

Testarea este uşoara, rapidă, fără picături sau investigaţii suplimentare. Rezultatul masurătorilor este fie de “Trecere a testului”, fie de “Necesitate consult”, caz în care examinarea se va completa cu un consult oftalmologic amplu.

Rezultatele screeningului de la Gornetu-Cricov ne-au facut sa ajungem la o concluzie dureroasa, si anume aceea ca foarte multi copii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani au probleme de vedere. La clasa a 4-a, unde media varstei este de 10-11 ani, am depistat 6 din 15 elevi cu probleme, la clasa a 3-a , 3 din 19 au probleme, iar cel mai alarmant caz, la clasa 0, unde am gasit 8 din 17 copii cu deficiente de vedere.

Fisele cu rezultatele testelor urmeaza a fi predate parintilor elevilor, in cadrul unei sedinte special organizate pentru acest screening de invatatori, in scopul de a se lua masuri de corectare a problemelor depistate.

Clubul nostru se mobilizeaza ori de cate ori are ocazia in actiuni de screening oftalmologic. Ne bucuram sa fim de folos societatii prin depistarea si incercarea de a trata problemele de vedere ce pot afecta copii.

LIONS

Lions Clubs International reprezinta cea mai mare organizatie pentru servicii umanitare din lume, formata din oameni cu o pozitie sociala si morala recunoscute, capabili de a imbunatati soarta celor nevoiasi, uniti prin prietenie si animati de dorinta de a servi.LIONS PLOIESTI

Lions Club Ploiesti


©2019 LIONS CLUB PLOIESTI - Designed by LIONS 2017

Search